OpenAI

December 16, 2024

Kerst bij OpenAI: De laatste AI updates van December!

door: Sjoerd de Boer

Kerst bij OpenAI: De laatste AI updates van December!

Op het gebied van generatieve AI zien we de laatste twee jaar ontzettend veel veranderingen. Sinds 2022, toen ChatGPT werd gelanceerd, zijn er steeds nieuwere en betere modellen uitgebracht door de grote AI-bedrijven. Zo zagen we dit jaar de lancering van GPT-4o en GPT-o1-preview door OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT.

Hoewel OpenAI vaak het nieuws haalt met innovaties, was er dit jaar een duidelijke inhaalslag zichtbaar van andere bedrijven in het veld. Vooral de vooruitgang van open-sourcemodellen ten opzichte van grote techbedrijven sprong eruit. Zo bracht Meta aan het begin van dit jaar Llama 3 uit, dat op bekende benchmarks (een set opdrachten waarmee modellen worden vergeleken) vergelijkbare scores behaalde. Dit is goed nieuws, want in een competitieve markt wint de consument. Bedrijven hebben hierdoor steeds meer – en vooral betere – opties voor het gebruik van large language models.

Met deze groeiende concurrentie rijst de vraag: kan OpenAI zijn dominante positie van de afgelopen jaren behouden?

Daar lijkt op de valreep een antwoord op te komen! Begin deze maand kondigde OpenAI twaalf dagen vol productlanceringen aan. Na zeven dagen maken we de balans op.

Dag 1 - het o1 model

In de introductie benoemde ik het al even: de lancering van het o1-preview model dit jaar. Dit model nam langer de tijd voor het beantwoorden van je vraag / prompt en zou een beter antwoord moeten kunnen geven hierdoor. Op dag 1 werd de definitieve versie van dit model uitgebracht. Mijn ervaring is dat het voor prompts waarvoor stapsgewijs gedacht moet worden dit erg goed werkt, maar voor bijvoorbeeld het schrijven / herschrijven van tekst werkt het net zo goed of minder goed dan GPT 4o. Het wordt met dit model nóg belangrijker om volledige en duidelijke instructies te geven.

Dag 2 - Minder interessant

Een interessante dag als zelf je van plan bent om aan de slag te gaan met het trainen van AI modellen voor (wetenschappelijk) onderzoek.

Dag 3 - Video generatie model Sora

Eerder dit jaar liet OpenAI al zien dat het bezig was met een video generatie model dat levensechte videobeelden kon genereren aan de hand van een simpele prompt. Nu is deze tool ook beschikbaar voor betalende gebruikers. Althans, niet voor mensen die in de EU wonen. Vermoedelijk omdat het beeldmateriaal waar het model op getraind is niet allemaal eerlijk en volgens de regels van de EU is verworven. De beelden zijn op het eerste gezicht magisch en erg goed, maar wanneer je iets beter kijkt worden alle natuurkundige principes genegeerd, objecten vergeten en voelt het alsof je naar een droom kijkt. Een leuke gadget, maar voor de meeste bedrijven zal dit geen gamechanger zijn.

Dag 4 - Canvas

Een nieuwe feature binnen ChatGPT! Deze maakt het makkelijker om wijzigingen aan te brengen in antwoorden van ChatGPT. Je kunt nu opmerkingen plaatsen, waarna het model deze verwerkt. Hierdoor voelt het meer als een samenwerkingspartner. Onze eerste indruk is erg goed, komende tijd experimenteren we er verder mee om dit te verwerken in onze workshops!

Dag 5 - Niet interessant

Een dag zonder noemenswaardige aankondigingen.

Dag 6 - Praat met ChatGPT

Nog zo’n leuke gadget! Met deze nieuwe feature lijkt het haast alsof je echt gesprekken kan voeren met ChatGPT, zo kan je het model onderbreken waardoor het als een echt gesprek aanvoelt. Leuk om eens mee te experimenteren of voor privé gebruik, maar op kantoor zullen weinig collega’s je het in dank afnemen als je dit gebruikt.

Dag 7 - Projecten in ChatGPT

Weer een interessante nieuwe feature! Met ‘Projecten’ kun je verschillende chats groeperen op thema en aanvullende instructies of documenten toevoegen voor alle chats binnen dat thema. Hierdoor krijgt ChatGPT steeds meer functies die doen denken aan notitie-apps zoals Notion en Obsidian. Projecten lijken ook op GPT’s: specifieke versies van ChatGPT die je zelf kunt configureren. Dit gaan we zeker verder onderzoeken en, als het nuttig blijkt, opnemen in onze workshops.

De afgelopen dagen laten zien dat er zelfs aan het einde van het jaar nog veel gebeurt in het AI-landschap. Hoewel niet alle aankondigingen baanbrekend of direct bruikbaar zijn, geven ze wel aan dat ook 2025 het jaar van AI zal worden. De komende vijf dagen blijft OpenAI nieuwe producten lanceren, en wij blijven dit op de voet volgen. Vooral een nieuw hoofdmodel – zoals GPT-4.5 – lijkt aannemelijk. Wat dat ons kan brengen? Dat ontdekken we binnenkort!

Het is nooit te laat om met AI aan de slag te gaan, maar deze ontwikkelingen laten zien dat je er niet vroeg genoeg mee kunt beginnen. Meer weten over waar het naartoe gaat of interesse in een uitgebreide workshop waarin we al deze nieuwe features bespreken? Neem vooral contact met ons op!